Ako stráviť skvelú víkendovú grilovačku
Publikované 07.06.2019 v 14:32 v kategórii Bývanie a domácnosť, prečítané: 167x
Každý dospelý, resp. rodič, bude určite súhlasiť s mojim prehlásením, že rodinné prázdniny nie sú vždy veľmi prázdninami. Hlavne kým sú deti úplne malé. U nás tomu nebolo inak. No odkedy sme začali v lete využívať našu záhradu, všetko sa uľahčilo. Netrebalo deťom každý deň vymýšľať “dobrodružný” program, tiež som ľahšie zvládala práce okolo domácnosti a dokonca sme aj ušetrili na nový záhradný domček. No zároveň to bolo celkom prirodzené... Všetkým sa na našej záhrade páči, keďže sme ho umiestnili pred naše nádherne dorastené popínavé dreviny.
Záhrada a rodinné rituály
Naša záhrada je situovaná za domom. Vlastne vedú do nej priamo dvere z kuchyne, čo je veľká výhoda. Ešte predtým než vstúpite na trávu, musíte prejsť cez našu terasu. Rozhodli sme sa nad ňu postaviť strechu – nech ju s manželom môžeme používať za každého počasia. Je síce pravda, že v zime tam nepríjemne prefukuje. No tie chvíle, keď si spolu vypijeme rannú kávu a pozeráme na zasneženú záhradu, stoja za to.
Manžel má síce väčšie problémy s rodinnými vzťahmi (najmä voči svojim rodičom), ale ja tiež dobre chápem, že v pri manažovaní vlastnej rodiny nie je vždy ľahké vytvárať harmonické vzťahy s okolím. Preto sme sa rozhodli “vytvoriť” s manželom zopár “rituálov” počas roka – išlo hlavne o rôzne rodinné stretnutia. A jedným z týchto (musím povedať obľúbených) rituálov sa stala práve grilovačka na našej záhrade.
Hostia si pochutnávajú na dobrom jedle, chlapi si môžu trochu vypiť, ženy tiež (plus poklebetiť) a deti… To keď sa stretnú decká z našej rodiny, tých nie je vidieť počas celej akcie. Iba počuť. Každopádne sa každú novú sezónu snažím do “rituálov” priniesť niečo nové a tak som sa začala pripravovať na tohtoročné akcie.
Príprava na grilovačku
Bodom číslo jedna je pre mňa zamyslieť sa nad zoznamom hostí. Vždy sa hodí vedieť kto príde, no najmä aký počet ľudí sa stretne v našom domove v jednu chvíľu. Je to tiež dôležité ak chceme docieliť všeobecnú spokojnosť a spolu s ňou aj efektívne využitie zdrojov. Keď sa ako tak ustály počet osôb, typ (deti, dospelí) a dátum akcie, príde čas na prípravu “jedálnička”.
Počas doterajších akcií sa nám osvedčilo robiť “klasické” hamburgery, keďže pri tejto príležitosti zväčša nikto na stole neočakáva funkčné potraviny. Porcia vie byť ako veľká a sýta, tak rovnako malá (pre deti napríklad). Zároveň je to jedlo otvorené rôznym inováciam – tento rok manžel zaobstaral celú debničku rôznych dresingov a hamburgerových pást.
Bodom číslo tri je prichystanie celého posedenia. Manžel nemá rád tieto moje detailné plánovania, ale ja ho ľúbim. A on mňa tiež, preto ma nechá pripraviť aj plán programu posedenia. Po prvých akciách však musím priznať, že môj pôvodný entuziazmus trochu opadol. Teda už to neberiem nejako záväzne, skôr ako odpoveď, keď sa vyskytne “hluché miesto”. Ale aj to je občas potrebné…
Posledným bodom mojich príprav na letné posedenia v záhrade s rodinou – a v tomto prípade víkendovej grilovačky – sú novinky. Aspoň každý rok sa snažím priniesť do našich spoločne strávených chvíľ nejakú novinku. Naposledy sme s manželom kúpili gril, čo to bude tento rok?
Novinkou bude skvelé letné osvieženie
Ako novinku tejto sezóny som sa rozhodla pripraviť nejaké chutné letné osvieženie. V lete treba hlavne piť (a pri “hutnom” hamburgery nehovoriac), preto som sa nechala inšpirovať receptami na letné nápoje. Zaujal ma najmä žihľavový letný drink. Čo na neho potrebujeme?
Esenciálnou zložkou tohto nápoja je žihľavový sirup. Ten sa dá kúpiť aj v bežných potravinách – hoci nie v každých. Ale aby to bolo skutočne zdravé letné osvieženie, odporúčam si ho vyrobiť doma. Pokiaľ sa vám, samozrejme, bude dať. Odporúčam pozrieť sa na internet, tam zaručene nájdete vyhovujúci recept.
Aby ste ale vedeli čo očakávať, zvyčajne na 5 litrov sirupu budete potrebovať: žihľavu, citrón a kyselinu citrónovú. Taktiež budete v kuchyni potrebovať kyselinu sorbovú a odporúčam aj tmavý (trstinový) cukor. Ak nie tento, rozhodne trochu cukru do procesu výroby pridajte.
Nezabudnúť na svieži servis okolo
Po získaní sirupu som sa rozhodla na servírovanie tohto nápoja používať veľký troj-litrový džbán. Vždy keď prídu hostia, zarobím v ňom veľkú dávku, ktorú budem priebežne obnovovať. Podľa spotreby.
Na záver treba doriešiť najmä veci ako mať po ruke dostatok ľadu. Na to netreba zabúdať a naučil ma na to môj manžel. Raz s celkom vážnou tvárou povedal, že je veľký rozdiel medzi “studenou” vodou z vodovodu a “studenou” s ľadom. Hoci som sa vtedy popukala od smiechu, mal pravdu. Aby ste dostali aspoň ako tak “studenú” vodu z vodovodného kohútika, musíte ho nechať bežať zvyčajne dlhú chvíľu.
Komentáre
Celkom 0 kometárov