Kvalitná voňavá káva ma v práci vždy dokáže nakopnúť
Publikované 14.11.2018 v 00:00 v kategórii Zdravý životný štýl, prečítané: 212x

Čo očakávam od dobrej kávy
Čo vám prebehne mysľou ak sa povie kvalitná káva, dopriať si nemusí byť vôbec jednoduché. Niekedy treba tú svoju obľúbenú hľadať trochu dlhšie. Aj moderná veda ponúka stále viac dôkazov o tom, že nie je káva ako káva. Je to niečo podobné ako s čokoládou, ktorej niektoré druhy napríklad ani neobsahujú kakao, prípadne s ďalšími potravinami mäso, syry a iné, pri ktorých očakávame istú kvalitu, no nedostáva sa nám jej.
V dnešnej dobe, zrejme aj pre úsporu času, je moderné pitie instantnej kávy. Je to vlastne uvarená, vysušená a znovu zaliata káva.
Je osobne považujem za skutočnú kvalitnú kávu zrnkovú arabiku, pomaly praženú, ktorá má výraznú a vyváženú chuť. Stretla som sa už s množstvom káv, niektoré chutili nakyslasto, zatuchnuto, prípadne aj akosi vôbec nijako. Kávu považujem za svoj životabudič a každodennú lahodnú odmenu v práci.
Rozhodne nechcem, aby ma po nej napríklad bolel žalúdok alebo zostala pachuť v ústach. Mnoho káv, ktoré nájdeme v obchodoch, pôsobia na náš organizmus toxicky, a to kvôli nekvalitnému výberu zŕn, spracovaniu a praženiu narýchlo. Tým sa zabíja všetok potenciál kvalitnej výberovej kávy.
Samozrejme, neexistuje jednoznačne chuťovo najlepšia káva, je to o preferenciách každého z nás. Je však dobré poznať, čo vlastne pijeme a akým spôsobom bola káva pripravovaná. Rovnako môže byť užitočné vedieť, aký vplyv má na naše telo, trávenie a mentálny či fyzický výkon.
Po všetkých možných skúsenostiach dnes už viem čo znamená organická káva. Či v kamennom obchode alebo na internete hľadám kávu z čerstvo pražených zŕn, ktorú si doma meliem. Takto pripravená mi chutí najviac. Organická navyše znamená, že bola pestovaná bez použitia pesticídov a ďalších zbytočných chemikálií. Pomalé praženie zase pomáha vylepšiť jej chuť, aby nebola prepražená a mala silnú, vyváženú chuť, no bez kyslosti. Pri pomalom pražení sa odstránia všetky nežiaduce kyseliny, a naopak sa zachovajú esenciálne oleje potrebné pre fungovanie nášho mozgu.
Ako si vybrať pre seba najlepšiu kávu
V prvom rade sa podľa mňa netreba báť trošku zainvestovať do kvality. Kvalitná káva môže byť niekedy drahšia iba o pár centov od neznačkových káv, ale výsledná chuť v šálke je neporovnateľná. Ďalej sa vždy pri kúpe treba rozhodovať podľa spôsobu prípravy, množstva kofeínu alebo typu kávy. Niekto si napríklad veľmi rád vychutnáva espresso, iný mliečne kávové nápoje, latté a podobne.
Kým si človek nájde svoju obľúbenú kávu a značku, zvyčajne to chvíľu trvá. Mne napríklad v zime najviac chutí sladká a horká káva, v letnom období zase ľahká káva. V špecializovaných kávových obchodoch vám veľmi radi poradia. Naučia vás aj to, ako si pripraviť dobrú kávu doma, prípadne odporučia vhodný mlynček či kávovar, a tiež vás oboznámia, ako ho udržiavať a servisovať.
Kvalitná zrnková káva by mala byť uskladňovaná v ochrannej atmosfére, dlhšie vydrží čerstvá. Preto si kupujem kávu hermeticky zabalenú.
Moj každenný kávový rituál
Hoci by sa kávičkovanie počas pracovnej doby mohlo zdať ako ulievanie sa, ja to vnímam trochu inak. Šálka kávy mi pomáha zvýšiť energiu a produktivitu. Tou prvou začínam už ráno, po príchode do práce. Cítim sa po nej nakopnutá a mám pocit, že pracovné povinnosti potom zvládam rýchlejšie a efektívnejšie.
Do môjho rituálu v práci patria aspoň dve šálky kávy denne a krátka miniprestávka. Často sa pritom stretneme s kolegami, čo nám pomáha trošku viac sa socializovať, keďže každý máme v práci to svoje miestečko, odkiaľ veľmi nevychádzame. Asi je celkom prirodzené, že počas dňa sa dostávame aj do útlmu, a to práve vtedy, keď sa od nás očakáva produktivita.
Najväčší útlm zvyčajne prichádza poobede. Vtedy si doprajem druhú šálku. Prestávky v práci sú prospešné a prirodzené, len málokdo vydrží pracovať niekoľko hodín a naplno sa pritom sústrediť. Dobrá káva dokáže prebudiť mentálne aj fyziologické procesy v tele, trošku povzbudiť ducha.
Čomu sa však snažím vyhýbať, je pitie kávy v nadmernom množstve. Počas dňa dopĺňam pitný režim čistou vodou a čajmi. Keďže pri káve ide o čistú energiu a ja pijem 100 % zrnkovú arabiku, dávam si najviac 4 šálky za deň. Ale ak by som sa však mala riadiť iba svojou chuťou, bolo by to určite omnoho viac.
Komentáre
Celkom 0 kometárov