Karolínin blogLetom karolíniným svetom

Prečo som vymenila slnečnicový olej za extra panenský olivový

Publikované 09.01.2019 v 00:00 v kategórii Zdravý životný štýl, prečítané: 256x

Rozmýšľať nad kvalitou potravín som začala až vtedy, keď sa mi narodilo moje najstaršie dieťa a nastúpila som na dlhodobú materskú dovolenku. Dovtedy som nikdy nič v tomto smere neriešila. Hocičo predo mňa postavili na stôl, všetko vzápätí skončilo v mojom žalúdku. Jediným mojím cieľom bolo sa rýchlo a hlavne veľa najesť. Otázky okolo toho, čo vkladám do úst, ma naozaj nezaujímali.

Ako som už ale povedala v úvode, iba do istého času. Predsa len, narodenie dieťaťa je pre každú ženu významný moment, no a ktorá by nechcela pre pokračovanie svojho rodu, pre svoju krv, iba to najlepšie. Ono to má však aj svoje praktické opodstatnenie. Malý človiečik nevie, čo mu prospieva a čo naopak škodí, a kto by ho to mal naučiť ak nie jeho najbližšia bytosť, jeho vlastná matka.

Ale aby som zbytočne neodbočovala, idem rovno k jadru tohto článku. Skrátka a dobre, hneď ako môj drobec začal konzumovať aj niečo iné ako materské mlieko, snažila som kuchtiť iba to najzdravšie s minimálnym negatívnym dopadom na jeho krehký a vyvíjajúci sa organizmus.


Základom väčšiny mojich jedál je kuchynský olej

Prvým krokom k tomu bola revízia obsahu našej špajze a prvé čo mi tak padlo do oka, bol kuchynský slnečnicový olej nenápadne umiestnený v rohu. Zdanlivo bežná, nezaujímavá surovina, no keďže tvorí absolútny základ studenej, či teplej kuchyne právom neunikol mojej zvýšenej pozornosti. Pridávam ho do takých pokrmov ako sú ľahké jarné a letné zeleninové šaláty, majonézy, vyprážam sa na ňom mäso akéhokoľvek druhu a ani výroba múčnikov a dezertov sa bez neho nezaobíde. Takže moja prvá voľba bola vlastne úplne v poriadku.

Sadla som si k internetu a dozvedela sa nasledujúce. Slnečnicový olej vraj nie je vyslovene zdraviu škodlivý, no spôsob jeho získavania, skladovania a používania je, pekne povedané, nevhodný a môže privodiť kadejaké zdravotné patálie. Len na krátku ilustráciu.

Aby produkcia vyšla výrobcu čo najmenej, slnečnicový olej sa prevažne rafinuje za vysokých teplôt a chemických látok zo zbytku vylisovaných slnečnicových semien. Skladuje sa v lacných, umelohmotných bandaskách, ktoré dlho stoja v predajni, kde sú častokrát vystavené slnečnému žiareniu spôsobujúce uvoľňovanie škodlivých látok do obsahu.


Slnečnicový versus olivový, ktorý je ten lepší?

Takže ak slnečnicový olej, tak potom jedine ten za studena lisovaný a skladovaný v tmavých sklenených fľaškách. Vtedy pri jeho správnom používaní máme vraj istotu, že látky obsiahnuté v oleji, teda vitamín E, bielkoviny, esenciálne kyseliny a antioxidanty.

Takýto olej potom pomáha znižovať ten zlý cholesterol v krvi, udržuje pokožku, vlasy a nechty v bezchybnom stave a dokáže v istej miere ochrániť náš organizmus pred srdcovocievnymi ochoreniami. A aké je to správne používanie slnečnicového oleja? Keďže má nižší dymový bod, tak s vyprážaním opatrne. Radšej ho je treba využívať v studenej kuchyne vtedy sa naplno prejavia jeho plusy.

Trošku ma tieto zistenia zarazili, pretože môjmu drobcovi rada vyváram od výmyslu sveta. Všakovaké rozmixované kašičky, prívarky, polievky, a do toho všetkého sa pridáva kuchynský olej. No takže som začala pátrať po nejakej rozumnej alternatíve. A tu väčšina inzeruje, že konzumácia olivového oleja, konkrétne bio extra panenského je vždy lepšou voľbou.

No keď extra, tak extra. V prospektoch uvádzali, že takýto olivový olej je minimálne tak dobrý ako ten slnečnicový, navyše okrem spomínaného vitamínu E obsahuje aj vitamíny A, B, ďalej beta karotén, a jednoduché mastné kyseliny. Táto skvelá kombinácia napomáha okrem znižovania cholesterolu aj znižovaniu krvného tlaku, uľahčuje pečeni a črevám a je vítaným doplnkom v strave cukrovkárov.


Napokon som sa rozhodla pre exotiku

Pre istotu som si poprezerala viacero ďalších stránok venujúcich sa extra panenskému bio olivovému oleju, ktoré mi v podstate iba potvrdili skôr prečítané. Je naozaj zdravšou náhradou za dlhé roky používaný rafinovaný slnečnicový olej v našich kuchyniach. No mala som čo rozmýšľať, ale nakoniec ma dostal dymový bod extra panenského olivového oleja.

Je až okolo dvestopäťdesiat stupňov, čo mi umožní smelo ho používať aj na tepelnú úpravu všakovakých jedál celej našej rodiny. Jedinou takou nevýhodou, no nevýhodou, je vraj jeho výrazná aróma, ktorá vraj nemusí vyhovovať každému. No to by bolo zo všetkého najmenej. Manžela sa nebudem nič pýtať, jednoducho ho šupnem (olivový olej) všade tam kde treba a hotovo, žiadne námietky sa nepripúšťajú.

Hneď na druhý deň po získaní opísaných informácií, som utekala do najbližších potravín a priniesla som si odtiaľ víťazoslávne niekoľko fliaš tohto “zdravšieho“ oleja. Zároveň som si nejaké objednala aj cez internet, nakúpiť zdravé potraviny sa dajú aj online. Reku porovnám rôzne sorty, nech viem na čo sa mám nakoniec upriamiť. Takže tak moji milí vážení. Kuchynským olejom to celé začalo a čo som vzala do merku hneď po ňom, o tom sa s vami podelím nabudúce.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?