Karolínin blogLetom karolíniným svetom

Pri varení používam už len tekuté zlato

Publikované 11.01.2018 v 19:07 v kategórii Zdravý životný štýl, prečítané: 64x

Varenie milujem od svojich minimálne šestnástich rokov a môžem zhodnotiť, že varím už lepšie ako moja učiteľka – mama. Tá vždy patrila k tým kuchárkam čo preferovali zastaralý spôsob kuchárskych metód a ingrediencií.

Niečo také ako medzinárodná kuchyňa u nás doma nehrozila. Maximálne tak francúzske zemiaky, ktoré vlastne francúzske nie sú. Sviatočné rezne sme vyprážali na typickom slnečnicovom oleji a polievky sme pripravovali so zápražkami z nezdravej bielej múky. Tak isto aj namiesto masla sa u nás doma často používala bravčová masť.

Ako som už spomínala, približne v mojich šestnástich rokoch som začala variť a pripravovať si viac zdravšie jedlá. Kedysi však neexistoval kokosový olej alebo iné zdravé formy olejov či masiel. Musela som si tak pripravovať jeden druh masla, ktoré mi chutilo najviac.


Podľa tradícii

Keďže som nikdy nepatrila k obľúbencom bravčovej masti a vyprážaných jedál, našla som si medzi maslami svojho obľúbenca. Kedysi pre naše staré mami či babky bolo úplne normálne prepustené maslo. Mnoho ľudí keď sa povie prepustené maslo netuší čo si má predstaviť. Kým som nevedela čo to je, moja predstava prepusteného masla bola len tekutá forma masla, no úplne tak to nie je.

Prepustené maslo je zdravšia verzia masla, ktorá je zbavená bielkovín. Na Slovensku máme mnoho receptov ako si takéto maslo pripraviť, no stáť pri šporáku a pripravovať si z jedného masla druhé maslo sa málo komu chce. Mne sa však chcelo a neviem sa ho vzdať ani teraz.

Žiaľ prišla moderná doba a na prípravu masla nemám čas ani náladu. Zachránil ma však jeden výborný internetový obchod s olejmi a maslami, ktorý ponúka skvelé prepustené maslo pod názvom “Ghee maslo”.


Ghee maslo

Veľmi rada sa vzdelávam a dozvedám novinky v otázke stravovania. Chcem vedieť, ktoré produkty sú pre telo najzdravšie a na metabolizmus najprijateľnejšie. Keď sa ku mne prvý krát dostal pojem Ghee maslo netušila som aké maslo si mám predstaviť. V obchode mi predavač vysvetlil len v skratke, že ghee maslo je vlastne maslový olej a podal mi leták do ruky. To mi však nestačilo a so zvedavosťou som si sadla za počítač a hľadala som informácie na internete.

Podľa mnohých článkov som vedela zhodnotiť, že ghee maslo je na Slovensku známe ako prepustené maslo, no ešte stále nie v tej zdravšej verzii. Na mnohých stránkach bolo ponúkané bio Ghee maslo, ktoré obsahovalo mnoho ďalších zdravých ingrediencií. Mňa najviac zaujala ponuka ghee masla na internetovej stránke www.powerlogy.com.

Túto zdravú značku vytvoril mladý chalan, ktorý rád šíri po Slovensku, ale aj svete, myšlienku zdravého a najmä kvalitného jedla. Ponúka ľudom kvalitnú bio kávu plnú chuti, raňajkové zmesi či kokosové oleje z čistých bio ingrediencií. Tak ako aj pri iných jeho produktoch okrem kávy si majiteľ zakladá na chuti produktov.

Milý popis web stránky ma zaviedol do kategórie ponúkaných jedál. Prekvapil ma výber a možnosti produktov. Keďže som však chcela hlavne pozrieť ghee maslo, prečítala som si najmä jeho popis. Originálna potravina je vyrobená z 99,9 % alpského mlieka a mojim deťom vonia ako rezance s tvarohom. Pre naše zdravie je výnimočný a oproti ghee maslu, ktoré som si sama doma pripravovala je omnoho chuťovo lepšie.

Okrem chute je rozdielne v hustote a výhode neprepálenia sa. Keď som ghee maslo od Powerlogy otvorila prvý krát, vydržalo mi v chladničke dlhšie čerstvé ako to mnou pripravené. Príčinou tejto lepšej konzistencie je trojnásobná filtrácia, ktorá znižuje výskyt laktózy, kaseínu a vody. Pre mňa ghee maslo predstavuje pomocníka s mojim spomaleným trávením a pozitívne účinkuje aj pri žalúdočných ťažkostiach, ktoré sa niekedy u nás v rodine objavujú.


Využitie nového zdravia v kuchyni

Ja osobne najčastejšie používam ghee maslo na pečenie a varenie, keď chcem deťom pripraviť mäso alebo rybu. Taktiež som si našla jeho využitie do nátierok, omáčok či polievky. Výborná je cesnaková polievka s použitím tohto masla. Aj na stránke spomínaného eshopu som si našla kategóriu rôznorodých receptov. Osobne zbožňujem šťavnatú cuketu na ghee masle s orechmi, ktoré dodávajú výbornú chuť cukete.

Ghee maslo sa u nás v kuchyni používa často a keďže obsahuje len zdravé tuky, nemáme žiadne výčitky. Cez internet si zakaždým objednám trojité výhodné balenie ghee masla, ktorého cena je veľmi dobrá v porovnaní s niektorými BIO obchodmi v mojom okolí. Odvtedy mi približne 410 gramová nádoba plná “maslového zlata” pomáha každý deň pripraviť jedlá, ktoré si pochvaľuje celá rodina.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?